torsdag 29 april 2010

Redovisning av mysterieväxter

Allt enligt uppgifter från mina mer trädgårdserfarna vänner..

Aster/Höstaster


Malva

Akleja

Gullris

Vitpytta?

Prästkrage

Lavendel

Vinterkyndel

Salvia

Borstnejlika

Akleja

Purpurklätt

Oregano i mitten, gräslök på kanten

Bergsklint

Lupin


En dag senare

Nu har grävandet kommit liite längre!


Och här är utsikten mot Kista.

En vecka sedan..

Såhär såg det ut den 18e.



Gräva!

fredag 16 april 2010

Grävning kommer allt närmre

Nu är det mesta av riset bortburet. Börjar bli dags att gräva!


Perennrabatten till vänster är nästan helt rensad från klöver och brännässlor. Lite kvickrot finns det kvar på något ställe, men det är svårt att få bort med händerna. Behöver nåt att gräva med..


Har rullat ihop de gröna kantgrejerna. Måste gräva igenom mittenområdet efter potatis tror jag. Det ser ut som att det finns lite vissen blast på några ställen.

I högra hörnet ligger det fortfarande lite skräp. Det blå vad-det-nu-är ska slängas på brännas-högen, och det gråa liggunderlagsliknande materialet får jag nog promenera till grovsoporna med.

Det som ska göras nu är att identifiera lite fler växter jag hittat, och lista ut vilket område jag vågar gräva upp och inte. Alternativt ha inställningen 'det som överlever överlever', gräva upp nästan allt och se vad som händer.. Frågan är om man ska börja i mitten och gräva sig utåt, eller om man ska börja i en kant/ett hörn och gräva sig inåt.. De flesta perennerna verkar ju finnas runt ytterkanten så det smartaste kanske är att börja i mitten.

torsdag 15 april 2010

Myrorna invaderar

La märke till att det är mycket myror i perennrabatterna. Jag är inte överförtjust i myror, men gör dom ingen skada ser jag ingen anledning till att ta bort dom.

Efter att ha frågat på odla.nu får jag svaret att myrorna inte äter upp plantor, men dock kan gräva gångar runt rötterna och på så sätt skada plantor, i värsta fall döda dom. I tråden fanns också lite bra tips för att få bort myror.
  • Vattna rikligt flera dagar och platta till jorden
  • Strö ut kaffesump (den gillar jag!)
  • Myrr (det har jag helst inte på min lott..)
Något annat som invaderar är ju även brännässlor och klöver som jag nämnt tidigare, tror också jag har sett kvickrot! Min mästerodlare till granne tyckte att jag inte skulle hålla på och dra upp saker för hand, utan att jag skulle gräva om hela lotten. Djupt! Jag tycker lite att det borde vara bäst att dra upp det som går med rötterna, och sen gräva. Särskilt eftersom det inte är alltför svårt att få bort det mesta. Annars blir det ju en massa rotstumpar spridda i jorden som borde göra situationen ännu värre tycker jag..

tisdag 13 april 2010

Andra dagen på lotten

Med hjälp av ÅsaO, Mynta och ett gäng andra (tack!) så vet jag numera om att jag har Akleja, Salvia, Gullris, någon sorts Malva och Vitpytta, Prästkrage, Kyndel, Opiumvallmo, Höstaster och lite ogräs på lotten. Det som troddes vara vinbär och krusbär börjar jag nu misstänka är en och samma buske. Eller så har den taggiga busken helt enkelt tagit över den andra.



Det ser dock ut som att även skotten på de kraftigare grenarna har lite taggar. Men inte lika mycket taggar som dom smalare skotten som kommer från marken. Mystiskt!


Det finns väldigt mycket maskar i jorden, och bitvis är den väldigt fin och porös. Tyvärr är den till stora delar täckt av ett nätverk av klöver och brännässlor. Jag som hade tänkt att kanske spara några brännässlor för att ha till soppa. Men nu är det krig!


Har hittat fler mysterieväxter:







Vad är detta?


Tydligen har också getingarna vaknat nu, för i krokusen var det febril aktivitet.



Och så en liten översiktsbild
Jag har börjat ta bort lite av allt ris, och rensat rabatterna litegrann. Har rivit bort megastora nätverk med brännässla och klöver! Måste se om jag kan träffa på någon granne snart och kanske få veta lite mer om lottens historia. Jag har svårt att veta vad som är ogräs och inte.. Alla brännässlor, klöver och grästuvor försöker jag i alla fall ta bort. Sen borde det också vara dags att ta bort allt dött ris som ligger överallt tycker jag, så det gör jag också. Lämnar man det där över vintern för att skydda växterna? Eller är lotten bara dåligt skött? Jag lutar åt det senare..

Saker jag måste ta reda på:
  • Är det dåligt med myror i rabatten?
  • Ska allt ris rensas bort?
  • Borde riset ha rensats bort på hösten?